Tudnivalók a munkavállalási vízumhoz

Mi szükséges a munkavállalási vízumhoz, tartózkodási engedélyhez? Munkavállalási vízumot, csak az cég adhat ki, akinél hivatalosan munkavállalók vagyunk.

Dubai munkavállalási vízum

A munkavállalási engedély megléte kötelező már az első munkanaptól

Vagyis ez a cég a szponzorunk és csak ennél a cégnél dolgozhatunk hivatalosan (legálisan). A vízumot a munkáltató intézi és a költséget is a cég állja. A munkavállalási engedély általában egy évre szól, viszont az ehhez kapcsolódó tartózkodási engedély (residence permit) 3 évre.

Ha kilépünk a munkáltatónktól, akkor a cég azonnal törli a vízumot (hacsak más megállapodás nem történik a munkavállaló és munkáltató között). Amint a vízumunk törlődött (cancelled), akkor 30 napon belül el kell hagyjuk az országot, hacsak nem találunk új munkáltatót vagy szponzort (pl. saját családtag).

Szükséges iratok, melyet a leendő munkáltatónknak le kell adni a vízum ügyintézéshez:

 1. Útlevél olvasható színes másolata (az útlevélnek minimum 10 hónapig érvényesnek kell lennie)
 2. 15 db színes igazolványkép fehér háttérrel, méret 3.5cm x 4.5cm
 3. Eredeti legmagasabb bizonyítvány(ok); diploma, képesítés, OKJ bizonyítvány, érettségi, stb. hitelesitve az alábbiak szerint:

  • Ha a bizonyítvány nem angol nyelvű, akkor le kell fordíttatni angolra és közjegyzővel hitelesíttetni kell.
  • Ezt követően a magyar oktatási- és külügyminisztériummal kell hitelesíttetni.
  • Ha mindez megvan, akkor a bécsi UAE (Emirátusi) nagykövetségre kell menni további hitelesítésre.
  • A végső lépés, hogy a kiutazást követően a helyi (Dubai) külügyminisztériummal is hitelesíttetni kell.

 4. Munkaszerződés vagy munkabér kimutatás (mennyi lesz a fizetésünk és egyéb juttatásaink)
 5. Személyes adatok:

  • Telefonszám (helyi, UAE)
  • Telefonszám (magyarországi)
  • Apja neve
  • Anyja neve
  • Családi állapot
  • Állampolgárság
  • Vallás
  • Cím (magyarországi)

A munkavállalási vízum folyamata:

 • Az összes fentiekben említett dokumentumot és adatot át kell adnunk a céges ügyintézőnek (Public Relations Officer)
 • A PRO ellenőrzi a dokumentumokat és vízum jóváhagyatást kér a munkaügyi minisztériumtól és bevándorlási hivataltól
 • Ha a hatóságok jóváhagyták a vízumot, akkor a PRO pár napon belül elküldi számunkra a kész vízumot.

A munkavállalói vízumot úgy is el lehet intézni, ha a leendő munkavállaló nincs Dubaiban. Ebben az esetben a hitelesített bizonyítványt és fényképeket postán kell Dubaiba küldenünk, a többi dokumentumot és adatot elég e-mailen. A PRO ezek alapján már tudja intézni a vízumot.

Az elkészült vízumot a PRO elküldi e-mailen, így már a munkavállalói vízummal fogunk beutazni az országba. Amint az országban vagyunk és megkezdődött a munkaviszonyunk, akkor az első nap kapcsolatba kell lépni a PRO-val, aki elintézi számunkra a tartózkodási engedélyt (residence permit) és munkavállalói kártyát (labour card).

Ezzel kapcsolatban csak annyi a teendőnk, hogy leadjuk az útlevelünket és a vízumot, melyet az országba való belépéskor lepecsételt a helyi hatóság a reptéren. A PRO instrukcióinak megfelelően egy orvosi vizsgálatra is el kell menjünk, és ha ez megvan, akkor a PRO tovább intézi a folyamatot.

A munkavállalási engedély kb. 1-2 héten belül megvan, a tartózkodási és labour card újabb kb. 2-3 hét. Ha bármilyen dokumentum hiányos, vagy elírás van benne, akkor visszautasíthatják a vízumot. Ha csak formai probléma volt, akkor egyből újra lehet kérvényezni.

Az ügyintézés után a munkavállaló visszakapja az eredeti útlevelét, melyben benne van a tartózkodási engedély, mely egyben a munkavállalási vízum is (a munkáltató nem tarthatja hivatalosan magánál a munkavállaló útlevelét), bizonyítványait, munkavállalási kártyáját és hivatalos munkaszerződését (employment contract).